Wonen

Zo behandel je je tuintje na de ergste vorst

Print

Zo behandel je je tuintje na de ergste vorst

De vorstperiode lijkt achter ons te liggen, maar toch is het raadzaam om niet meteen in je tuintje te beginnen ploeteren.

Het enige wat je nu echt kan doen is je tuintje nakijken: kan het smeltwater goed weg in de potten? Ligt je vliesdoek nog correct rondom je terrasplanten? Hangt alles nog stevig vast door de sneeuw? Zo'n vliesdoek beschermt je planten namelijk niet alleen tegen sneeuw en ijzel, maar ook tegen gure wind. Laat de doek dus zitten, tenzij de temperatuur gedurende een week boven de 10 graden is uitgestegen. Vooral groenblijvende planten zoals laurier in pot, jonge olijfbomen en steeneiken zijn nu erg kwetsbaar.

Knip voorlopig nog geen bruine takken en bladeren af. Ze mogen dan verdord zijn, ze beschermen de rest van de plant ook tegen een mogelijke nieuwe koudegolf. Pas vanaf begin mei mag je rotte takken definitief verwijderen.

Wacht ook nog met het snoeien van hortensia's en rozen, totdat de planten hersteld zijn van de lange vorst. Door bij te snoeien kunnen er bovendien ook al te snel nieuwe knoppen en scheuten tevoorschijn komen, die bij een volgende koudefront onherroepelijk bevroren worden.

Leuk nieuwtje om met af te sluiten: door de vorst zijn winterbloeiers zoals de toverhazelaar en het sneeuwklokje in hun groei geremd waardoor ze nu langer zullen bloeien.

Photo News

NIET TE MISSEN