België is een drugsparadijs

België is een drugsparadijs

België is een drugsparadijs

Print
Van alle Europese landen zijn drugs in België het goedkoopst en het zuiverst. Zo hebben heroïne, cocaïne, cannabis en amfetamines in ons land de beste kwaliteitsverhouding. Dat maakt België tot een paradijs voor de drugshandel, weten de Corelio-kranten.

Zij konden het 'rapport 2013' van Europol en het Europees Centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDA) inkijken. Ons land doet op die manier dienst als verdeelcentrum voor de rest van Europa. "Hoewel in veel landen een vermindering van het aanbod aan heröine bevestigd werd, bleef de drug in Frankrijk en België met een verhoogde zuiverheid beschikbaar", klinkt het.

Zorgwekkend ook, is dat ons land sinds kort een belangrijk distributiecentrum is geworden voor heroïne. Dat zou België danken aan zijn goede transportinfrastructuur. Het land ligt "aan het begin van de ketting". Daarom is de prijs van cocaïne hier het laagst en het zuiverst. Nergens in Europa is het zo makkelijk om aan de drug te komen. In Europa staat ons land op de vierde plaats met 19 ton onderschepte cocaïne tussen 2009 en 2011.

Daarnaast is België samen met Nederland een hub voor cannabis. Beide landen zijn een dominante bron voor de hasj die in Europa verdeeld wordt. Bovendien worden ook amfetamines en xtc massaal geproduceerd in ons land.

Europese commissaris van Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, vroeg het rapport aan om een idee te krijgen van hoe het probleem moet aangepakt worden. "Er is nog een lange weg te gaan", klinkt het.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws