Stripveiling Vandersteen groot succes

Een veiling van werken van striptekenaar Willy Vandersteen in Antwerpen heeft zondag 230.400 euro opgebracht. Dat is heel wat meer dan aanvankelijk werd geschat. Volgens het veilinghuis kwamen veel kopers opdagen die hun aankopen achteraf voor een hoger bedrag willen doorverkopen.

fvangarderen

In Antwerpen veilde veilinghuis Bernaerts zondag 100 stukken van de hand van de in 1990 overleden striptekenaar Willy Vandersteen. De stukken, waaronder een zeldzame proefschets met daarop Rikki en Pukki, en de 55 originele tekenplaten van het album 'De Kaartendans', zijn afkomstig van zijn familie en van verzamelaars.

De proefschets, waarop verschillende conceptideeën af te lezen zijn, was het topstuk van de veiling. De prijs ervan werd geschat op maximaal 25.000 euro, maar het werk ging uiteindelijk onder de hamer voor 33.000 euro. Voor de tekenplaten betaalden de liefhebbers bedragen tussen 1.500 en 4.100 euro. In totaal bracht de veiling 230.400 euro op, wat flink meer is dan het geschatte maximum van 150.000 euro.

300 geïnteresseerden

Ruim 300 mensen kwamen op de veiling af, wat de veilinguitbater tevreden stemde. "Dat is vrij ongewoon", zegt bestuurder Peter Bernaerts. "De verzamelaars waren er, samen met heel wat kijklustigen. Maar we merken ook dat er een nieuw soort cliënteel opdaagt: kopers die schijnbaar investeren om mogelijk binnen enkele jaren een meeropbrengst te creëren bij doorverkoop."

Aan de veiling hangt ook een tentoonstelling vast met 100 objecten rond Vandersteen en zijn figuren. Die loopt nog tot en met 8 februari.

Belga

Foto: Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio