Staatsveiligheid dient klacht in na lekken geheim rapport

De Staatsveiligheid dient een klacht in tegen onbekenden nadat zaterdag een geheim rapport gelekt werd in de media. Dat zei Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, zaterdag. In het rapport staan de namen van verschillende politici vermeld.

drombouts

Winants gaf tijdens een persconferentie uitleg over het bewuste document, een 'fenomeenanalyse van niet-staatsgestuurde inmengingsactiviteiten'. De Staatsveiligheid had het document, dat zich richt op organisaties als Scientology en Sahaja Yoga, in oktober 2012 doorgegeven aan verschillende politici, waaronder de premier en de federale viceministers, maar ook aan de bevoegde diensten bij het federaal parket, Buitenlandse Zaken en het koninklijk paleis. Het stond als 'geheim' gekwalificeerd - de hoogste classificatie.

"Lekken daarover is een misdrijf", zei Winants. "De Staatsveiligheid zal gepast stappen op juridisch vlak ondernemen." Winants voegde daar later aan toe dat klacht zal ingediend worden tegen onbekenden.

Volgens de administrateur-generaal bleef de Staatsveiligheid met het rapport, dat voor ophef zorgde omdat de namen van verschillende politici erin vermeld staan, strikt binnen het wettelijke kader. Hij ontkende met klem dat politici gescreend werden. "Als ze vermeld worden is dat omdat een sekte hen probeerde te benaderen vanwege hun functie als politicus. Ze waren dus eerder lijdend voorwerp dan 'target'."

Belga

MEER OVER Alain Winants