'Familie' viert 5000e aflevering: de topmomenten

Print
Familie viert op vrijdag 1 februari een nieuwe mijlpaal. Dan is de langstlopende soap op vtm aan de 5000e aflevering toe. Het wordt een feestelijke en romantische uitzending, met het huwelijk van Marie-Rose en Mathias als rode draad.

Familie stond al die jaren garant voor spannende cliffhangers en seizoensfinales bij de familie Van den Bossche. De sprongen in de tijd, de gedaanteverwisselingen en zelfs het opstaan uit de dood van sommige personages kon de fans niet deren. Wij zetten vijf topmomenten uit de 22 seizoenen op een rijtje.

Seizoen 1: Monique betrapt Jan

Eén van de bekendste scènes uit de verschillende jaargangen van Familie is ongetwijfeld de scène waar secretaresse Babette haar blouse uitdoet voor Jan Van den Bossche. Terwijl de twee aan het flikflooien zijn op zijn bureau bij Van den Bossche Electronics betrapt Jans vrouw Monique de twee tortelduifjes. Monique vraagt de scheiding aan.

Seizoen 4-5: Peter in de sekte van Salomon

Peter Van den Bossche en zijn vriendin Willeke sluiten zich aan bij de sekte van Salomon. Als Guido Van den Bossche de sekte van zijn zoon in Spanje vindt, doet hij een gruwelijke ontdekking: de sekteleden hebben collectieve zelfmoord gepleegd. Willeke wordt dood teruggevonden, maar Peter is spoorloos. Later blijkt dat hij met Salomon naar Cuba is getrokken. In seizoen 5 vinden de vrienden van Peter (Henk, Willy, Jean-Pierre en Picasso of 'de bende van Cartouche') zijn lichaam in Cuba. Enkele seizoenen later blijkt Peter dan toch niet dood te zijn. Acteur Erik Goossens is dan wel vervangen door Gunther Levi.

Einde seizoen 6: Ontploffing in Hilton-hotel

Guido Van den Bossche trouwt met Els. Het feest in het Antwerpse Hilton-hotel wordt brutaal verstoord door meedogenloze huurlingen die de Van den Bossches gijzelen. Ze blazen het hotel op, maar de familieleden kunnen op het nippertje ontsnappen via het dak.

Seizoen 9: De dood van Guido

Na een ontvoering en verschillende moordpogingen is het in seizoen 9 dan toch zover: pater familias Guido Van den Bossche sterft. Hij wordt tijdens een fiësta op Malta neergestoken door twee sekteleden en overleeft de aanslag niet.

Bekijk hier de moordpoging op Guido op het einde van seizoen 7. Tijdens zijn huwelijksreis met Els wordt Guido aangevallen door zijn aartsrivaal Didier De Kunst:

Seizoen 14: De terugkeer van Marie-Rose

Marie-Rose De Putter, de eerste vrouw van Guido Van den Bossche, stierf in 1998 in een helikoptercrash, maar zeven jaar later blijkt dat ze al die tijd in leven is geweest. Marie-Rose leeft nu als Catherine de la Mer op Gran Canaria, maar lijdt aan geheugenverlies. Wanneer ze leest over de verdwijning van Cédric, het zoontje van haar dochter Véronique, krijgt ze flashbacks.

Weetjes

- De allereerste aflevering werd uitgezonden op 30 december 1991.

- Familie speelt zich af in en rond Mechelen. Daar worden ook de meeste buitenopnames gemaakt.

- Op 6 januari 1997 maakte de soap een tijdsprong van 7 jaar, op 4 september 2006 spoelden de makers opnieuw 3 jaar vooruit. Hoe oud is de bomma dan ondertussen? Anna Dierckx was in de allereerste aflevering 64 jaar. Intussen zou ze dus -met de tijdsprongen meegerekend- 96 jaar gaan worden.

- De begingeneriek werd al meerdere keren in een nieuw kleedje gestoken. Ondertussen zijn we aan de zesde intro toe. Bekijk hier de allereerste intro van Familie, ingezongen door Jacky Lafon, alias (zatte) tante Rita:

5000 afleveringen in cijfers:

- 2500 uren televisie
- 275.000 pagina's scenario
- 132.385 montage-uren
- 6000 kilogram make-up
- 17.643 kapbeurten
- 219.327 liter koffie
- 24 trouwfeesten
- 52 buitenlandse reizen
- meer dan 120.000 kledingensembles

InKe

Beeld: vtm

MEEST RECENT