Helft van soldaten stopt met opleiding

Nieuwe rekruten houden in het leger blijft een probleem voor Defensie. Van 2007 tot 2011 was de gemiddelde uitstroom bij de Nederlandstalige kandidaat-soldaten of -matrozen 47 procent. Bij de kandidaat-onderofficieren was dat een kwart tot een derde. Dit blijkt uit een antwoord van defensieminister Pieter De Crem op een parlementaire vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

tmas

In Leopoldsburg passeren alle Nederlandstalige kandidaat-soldaten en -matrozen voor een basisopleiding, nadat ze geslaagd zijn in de proeven. Het afhaakgemiddelde is 47 procent. Er zijn wel minder vrouwen die afhaken, 38,4 procent tegenover bijna de helft van de mannen.

In de Truiense Saffraanberg krijgen alle Belgische kandidaat-onderofficieren hun opleiding. 26,9 procent van de kandidaten technisch onderofficier verlaat vroegtijdig het leger, bij de niet-technische onderofficieren is dat 37,1 procent. Bij de kandidaat niet-technische officieren in Sint-Truiden bedraagt de uitstroom 18,9 procent. Het gros krijgt wel zijn opleiding aan de Militaire School in Brussel.

JBx Archieffoto

MEER OVER Pieter De Crem