Indiase minister onthult buste van Gandhi

Het Antwerpse provinciehuis heeft woensdagochtend hoog bezoek gekregen in de persoon van Salman Khurshid, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. Khurshid kwam er een nieuwe buste onthullen van de legendarische Indiase leider en prediker van geweldloosheid Mahatma Gandhi, nadat een eerder beeld in 2010 uit het nabije Koning Albertpark was gestolen.

jatimmermans

"Antwerpen telt een grote Indiase gemeenschap uit Gujarat, de geboortestreek van Gandhi", verklaarde Khursid. "Dat men hier een plaats wil geven aan deze buste, die hopelijk een inspiratie zal vormen voor al wie er langskomt, getuigt van de grote liefde en het respect van Antwerpen voor Gandhi".

Minister-president Kris Peeters en Antwerps gouverneur Cathy Berx woonden samen met heel wat leden van de Antwerpse Indiase gemeenschap de plechtigheid bij. Voor Peeters is de buste en het bezoek ook een bewijs voor de uitstekende relaties tussen India en Vlaanderen. "India is onze grootste handelspartner in Azië en na de Verenigde Staten onze tweede grootste wereldwijd buiten Europa", zei hij. "Veel heeft natuurlijk te maken met diamanten, maar we willen onze handel met India de komende jaren meer diversifiëren."

Ook voorheen stond er al een beeld van Gandhi in Antwerpen. Dat werd echter in 2010 uit het Koning Albertpark ontvreemd, allicht door koperdieven. De nieuwe buste komt op een veiligere plek te staan, naast het provinciehuis in de tuin van de voormalige jeugdrechtbank.

Belga

Foto Isopix

MEER OVER Cathy Berx

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio