Gantman (N-VA) wil af van stadsdichter

Ruim twee maanden na de hetze rond het al dan niet 'herdopen' van het De Coninckplein zijn de Antwerpse culturo's opnieuw onzacht in aanraking gekomen met de N-VA. Fractieleider André Gantman opperde tijdens de gemeenteraad het einde van het stadsdichterschap.

jatimmermans

Gantman (foto) ziet voor schrijvers eerder een rol weggelegd als begeleiders van het taalintegratieproces van allochtonen. "Te pas en te onpas hoor ik schrijvers zeggen wat zou moeten gebeuren. Ik zou liever hebben dat zij op het terrein contact legden met nieuwkomers. Dat zij hen laten kennismaken met de waarde en betekenis van Vlaamse literatuur. Een taal leren is immers meer dan erin slagen zich te behelpen aan een stadsloket of in de supermarkt. Dat is ook kennismaken met de eigenheid en diepe wortels van een beschaving." Gantman geeft aan dat hij dergelijke inzet veel belangrijker en indringender vindt voor de toekomst van onze stad dan de aanstelling van een stadsdichter. "Schaf het stadsdichterschap af en engageer deze schrijvers om aan nieuwkomers een inzicht te geven in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur."

"Geen voeling met stad"

Voormalig stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen reageert verontwaardigd over de zogenaamd nieuwe integratierol die Gantman voor hen ziet weggelegd: "Ik voel mij persoonlijk beledigd. Naast stadsgedichten maakte ik ook gedichten van 't stad, met Hobokenaars van een verschillende origine, met allochtone jongeren van meerdere Deurnse scholen, met anderstalige Berchemse jongeren. Vandaag doe ik dat als stadsPeter, zoals ik mezelf noem, nog steeds. Het lijkt mij dat meneer Gantman zijn huiswerk moet doen. Hij heeft duidelijk geen voeling met wat in het verleden reeds gebeurde en vandaag nog steeds gebeurt is in de stad."

RUAE

Archiefbeeld Dirk Kerstens

Vastgoed

Jobs in de regio