Voedselbanken trekken aan alarmbel

Voedselbanken trekken aan alarmbel

Voedselbanken trekken aan alarmbel

Print
Ondanks eerdere afspraken, dreigt Europa de steun voor voedselhulp aan ons land fors af te bouwen. "Een ramp," zegt Alfons De Vadder, gedelegeerd bestuurder van de Belgische federatie van Voedselbanken. Hij trekt aan de alarmbel.

Voedselsteun in België, vraagt u zich af? Die is wel degelijk nodig. Sterker nog: de nood is groter dan ooit. Vorig jaar hebben net geen 122.000 Belgen moeten aankloppen bij een van de negen erkende voedselbanken in ons land. Dat zijn er 4.500 meer dan een jaar eerder en de hoogste stijging sinds 2008. "De vraag is enorm", zegt De Vadder. "Zestig procent van alle steun voor voedselhulp in ons land kunnen we aanbieden dankzij Europa. Als die hulp wegvalt, wil ik de gevolgen niet met eigen ogen zien."

Concreet: als het besparingsplan van Europa doorgaat, zou ons land nog maar 2 in plaats van de huidige 11 miljoen euro voedselsteun krijgen.

De noodkreet van de gedelegeerd bestuurder Alfons De Vadder krijgt steun van armoedeministers Ingrid Lieten (sp.a) en Maggie De Block (Open Vld). Die zaten zopas samen om het Belgische standpunt klaar te stomen voor de begrotingstop van de Europese Commissie op 7 en 8 februari. Daar wordt beslist hoeveel geld België en de andere Europese lidstaten nog krijgen.

"Uit een brief die we onlangs van Europa kregen, ziet het er niet goed uit", zegt Lieten. "Europa maakt minder geld vrij voor voedselhulp, en het geld zal onder meerdere landen worden verdeeld. Een signaal waar we absoluut niet mee akkoord kunnen gaan."

WB

Archiefbeeld Photo News

Nu in het nieuws