"Zimbabwe heeft nog 217 dollar in de schatkist"

Er blijft nog welgeteld 217 dollar over in de schatkist van Zimbabwe. Dat heeft Tendai Biti, de minister van Financiën van het Afrikaanse land, dinsdag gezegd.

tmas

"Vorige week, nadat we onze staatsambtenaren hadden uitbetaald, bleef er nog precies 217 dollar over in onze schatkist", zei M. Biti aan een groep journalisten, opmerkend dat een aantal van zijn toehoorders waarschijnlijk een stuk rijker waren dan de staat waarover ze verslag uitbrengen.

"De staatsfinanciën liggen in de lappenmand. We behalen geen enkele van onze doelen meer", zei de minister.

Giften

Volgens de minister heeft het land geen andere keuze dan een beroep te doen op giften van andere landen om het referendum en de verkiezingen te betalen die het land op het einde van dit jaar wil houden.

Uiteindelijk hebben president Robert Mugabe en zijn rivaal, premier Morgan Tsvangirai, overeenstemming bereikt over een voorstel tot grondwet. De twee politici zijn sinds vier jaar gedwongen tot een vorm van "cohabitatie" via een fragiele regering van nationale eenheid.

Verkiezingen

De tekst van de nieuwe grondwet zou voorwerp moeten uitmaken van een referendum en daarna zouden er normaal verkiezingen moeten gehouden worden. Maar volgens de verkiezingscommissie zou de organisatie van dergelijke verkiezingen 104 miljoen dollar kosten. De Amerikaanse dollar is de gangbare munt geworden in het land, nadat de "lokale dollar" in 2009, na jaren van hyperinflatie, waardeloos was geworden.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio