Casa Blanca trekt stekker eruit

Nog eenmaal die handjes in de lucht”, zou Regi zeggen als hij deze zomer weer op het Casa Blanca-festival in Hemiksem zou staan. De tiende editie van het vierdaagse gratis muziekfestival wordt namelijk meteen de laatste. De organisatoren vinden dat het mooi is geweest.

jrosquin

Als op zaterdagavond na vier dagen de spots doven en de laatste noten wegsterven in de donkere nacht, behoort Casa Blanca in augustus tot de geschiedenisboeken. Het gratis festival dat in amper tien jaar uitgroeide van een scoutsfuifje tot een van Vlaanderens vooraanstaande festivals, houdt op te bestaan.

Anders dan bij andere festivals die vanwege de centen zich genoodzaakt zien om ermee op te houden, speelt voor de organisatoren niet louter het financiële aspect. Evenmin omdat vrijwilligers zou afhaken, want iedereen gaat voor die tiende editie.

Tijdrovend

“We hebben geen verlies en maken evenmin winst. Maar de organisatie van een festival als Casa Blanca, tot wat het nu is uitgegroeid, slorpt enorm veel tijd en energie op. We zijn van mening dat het mooi is geweest en daarom hebben we beslist om te stoppen op een orgelpunt. Zoals we begonnen zijn, als vrienden”, zegt een van de bezielers van het festival, Koen Scholiers.

Stond er dan niemand anders klaar om het roer over te nemen? “Er waren zeker wel geïnteresseerden om verder te doen. Maar je kunt niet onder stoelen of banken steken dat er - hoewel er zijn die anders beweren - telkens een enorm financieel risico aan verbonden is", zegt Scholiers.

“Ik sluit niet uit dat we in de toekomst met een kleinschaliger en beter beheersbaar initiatief op de proppen komen, maar daar is nog niet over gesproken. De Zomerbar en andere kleinschalige Casa Blancaactiviteiten blijven alleszins nog verder lopen”, geeft de organisator aan.

Casa Blanca vindt plaats van 7 tot en met 10 augustus, een week later dan gewoonlijk. Maanrock verhuist naar het eerste weekend van augustus.

Bart Roggeman

Foto: EvDJ

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hemiksem