André Gantman verwijt sp.a vooral rancune en nijd

André Gantman verwijt sp.a vooral rancune en nijd

André Gantman verwijt sp.a vooral rancune en nijd

Print
"Zolang de sp.a zich niet kan verzoenen met het afgeven van de macht, zal de sfeer binnen de gemeenteraad ijzig koud blijven.” Dat zegt N-VA-fractieleider André Gantman, aan de vooravond van de eerste gemeenteraad. Ook Groen en PVDA+ krijgen een veeg uit de pan.

Vanavond gaat de eerste echte gemeenteraad door onder het nieuwe stadsbestuur. Voor André Gantman is dat het heroptreden in de politieke arena op hoog niveau. En de ex-schepen en huidig fractieleider van N-VA haalt meteen stevig uit. “Ik heb mijn eerste vergaderingen met de andere fractieleiders achter de rug en ik ben geschrokken. Ik heb in mijn politieke carrière nog nooit zo’n kille sfeer meegemaakt. Siberisch koud. Niemand kijkt de ander nog in de ogen.”

Waaraan wijt u die kille sfeer?
Aan de sp.a. Tot op vandaag vinden ze dat ‘de anderen’ met hun eigendom zijn gaan lopen, namelijk het besturen van deze stad. De enige die er ontspannen bij zit, is Filip Dewinter. Die is consequent vrolijk gebleven.

Sp.a, Groen, PVDA+, u krijgt een stevige progressieve oppositie tegenover u. Wat verwacht u van die confrontatie?
Groen stelt mij teleur. Ik heb in het stadsbestuur destijds samengewerkt met Mieke Vogels en Erwin Pairon. Opgewekte mensen die oog hadden voor de realiteit en gestalte wilden geven aan een modern beleid. De nieuwe generatie zeurt en treurt. Je hoort weinig positieve geluiden.

PVDA+ probeert dan weer, ondanks hun leuze ‘godsdienst is opium voor het volk’, op cynische wijze ‘moslimzieltjes’ te winnen. Voor mij beantwoordt deze partij, gezien haar ideologie en haar steun aan communistische dictaturen, niet aan de gangbare democratische normen.

Wim Daeninck

Foto: JVDP

Lees het hele interview in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Antwerpen Stad

MEEST RECENT