"Vermogen Fabiola doorgestort naar andere fondsen"

Als Pereos, de omstreden stichting van koningin Fabiola, ontbonden wordt, dan wordt haar vermogen gewoon doorgestort naar twee andere fondsen. Dat is zo beslist in de statuten van Pereos, aldus Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB.

ikerremans

Koningin Fabiola kondigde vrijdag in een brief aan dat Pereos ontbonden wordt nadat er heel wat commotie rond was ontstaan. Met de stichting wilde Fabiola de successierechten voor haar erfenis ontduiken.

Het lijkt er nu sterk op dat de ontbinding enkel een schijnmanoeuvre is. "De statuten van de stichting Pereos voorzien dat het vermogen bij ontbinding wordt doorgeschoven naar de stichting Astrida van koning Boudewijn en een andere stichting van koningin Fabiola in Spanje. We weten nog altijd niet over welk vermogen het gaat en wat de uiteindelijke bestemming ervan zal zijn", aldus professor Maus.

Het ontduiken van erfenisrechten blijft dan ook een vraagteken. "Het vermogen dat werd overgedragen aan de stichting Pereos is weg uit het vermogen van Fabiola. Het behoort niet meer tot haar patrimonium, dus als zij sterft zullen daar geen succesierechten op betaald worden."

Er moet nu eerst een vereffenaar worden aangesteld en daarna moet een rechter beslissen over het opdoeken van Pereos. Premier Elio Di Rupo blijft ondertussen, ondanks de ontbinding van Pereos, achter de hervorming van de dotaties staan. Fabiola moet dus meteen 500.000 euro per jaar inleveren. Haar toelage gaat dan van 1,44 miljoen naar 920.000 euro.

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio