ArcelorMittal mag 260 miljoen overheidsgeld behouden

ArcelorMittal mag 260 miljoen overheidsgeld behouden

ArcelorMittal mag 260 miljoen overheidsgeld behouden

Print
De Waalse overheid kende 260 miljoen euro aan emissiesubsidies toe aan ArcelorMittal. Dat geld kan niet worden teruggevorderd. Economisten hopen dat Mittal geen overheidsgeld meer krijgt. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Begin 2010 kende het Waalse gewest voor 260 miljoen euro (ongeveer 10,5 miljard Belgische frank) aan CO2-rechten toe aan Arcelor- Mittal. “Nu zou dat niet meer kunnen, maar tot en met vorig jaar konden overheden die steun aan industriebedrijven geven. Vanaf dit jaar kan alleen de Europese Commissie dat doen”, zegt de Nederlandse klimaatspecialist Bas Eickhout.

Het Waalse gewest gaf dus geen geld, maar voorkwam wel dat ArcelorMittal miljoenen euro’s zou moeten betalen voor de uitstoot van vervuilende stoffen die vrijkomen bij de productie van staal. “De Waalse overheid kon dat doen, omdat Europa die subsidieregeling toestaat voor staalbedrijven. Anders zouden ze te veel concurrentie ondervinden van Chinese bedrijven”, zegt Bas Eickhout. “Maar het is niet mogelijk om Mittal nu te verplichten om die uitstootrechten toch te betalen. Dat komt omdat die rechten niet aan een bepaalde graad van tewerkstelling worden gekoppeld.”

Ivan Van De Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, wil dat de overheid geen subsidies meer geeft aan ArcelorMittal. “Er blijven nog vijf koude productielijnen over, maar de overheden in dit land moeten inzien dat subsidies niet meer zullen helpen als een industrie niet rendabel is. Geef geen geld aan Mittal, maar aan de werknemers voor begeleiding naar een nieuwe job. Nu volgen vele oudere ontslagen werknemers bijscholing tegen hun zin, om vervolgens thuis te zitten met hun brugpensioen en hun ontslagpremie. En geef die overheidssubsidies ook aan kmo’s die in ons land aan innovatie doen.”

CWil
Foto Reuters

Nu in het nieuws