Di Rupo: "We aanvaarden de beslissing van ArcelorMittal niet"

De overheid zoekt een industriële overnemer voor de installaties van de staalfabriek ArcelorMittal in Luik, waar door de sluiting van 7 van de 12 koude lijnen 1.300 banen dreigen te verdwijnen. Dat maakte premier Elio Di Rupo vrijdag bekend na afloop van het overleg tussen de federale regering, de Waalse overheid en de vakbonden. De Waalse regering richt een taskforce op die een industrieel plan moet onderzoeken.

tmas

"We aanvaarden de beslissing van ArcelorMittal en de sluiting niet", zegt premier Di Rupo. "We staan achter de werknemers en zullen hen helpen in de zoektocht naar een sociaal plan en om hun jobs te redden."

De premier kondigde aan dat de regering een industriële overnemer zoekt voor de installaties van de staalgroep in Luik. Daarnaast richt de Waalse overheid een taskforce op, waarin de vakbonden en lokale autoriteiten zullen zetelen. Die taskforce moet pistes voor een industrieel plan - en dus een overnemer - onderzoeken.

Controle

Di Rupo deelde verder mee met Europa te zoeken naar een betere controle op de invoer van bedrijven buiten de Europese Unie, "die de concurrentieregels niet respecteren". Voorts zal de federale overheid een aanpassing van de wet-Renault onderzoeken, zodat de activiteiten op de site kunnen verdergezet worden tot een overnemer is gevonden.

David Camerini van de christelijke vakbond stelt dat nu alle pistes onderzocht worden om de staalindustrie in Luik te behouden. "Onze prioriteit zijn de werknemers, en dat de economische activiteiten in Luik behouden blijven", klinkt het.

Belga Foto EPA

MEER OVER Elio Di Rupo