NMBS test vervanger voor Fyra

De NMBS wacht niet op een oplossing voor de Fyra-problemen en start met testritten van een nieuwe reizigerstrein. Dat heeft uw krant uit goede bron vernomen. De NMBS maakt zo duidelijk dat ‘plan B’ voor de Fyra al in actie getreden is.

jrosquin

Dat de NMBS de Fyra-soap meer dan beu is, wordt met de dag duidelijker Maar de spoorwegmaatschappij zit niet stil. Plan B is de reizigerstrein type 18. De NMBS heeft er 120 gekocht en zet de locomotieven van dat type vooral in voor het trekken van dubbeldekstreinen. De trein type 18 kan op een normaal spoor rijden, maar kan ook op een hogesnelheidslijn worden gebruikt en zo de Fyra vervangen.

De testritten vinden de komende dagen plaats op het Antwerpse net. Daarmee verhoogt de NMBS de druk op de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda. NMBS-baas Marc Descheemaecker gaat vandaag naar Den Haag om er samen met NS Hispeed, het onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen dat internationale treinen exploiteert, en met Nederlands staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld alle scenario’s te bespreken.

De NMBS heeft vrijdag ontkend dat er de komende dagen testritten uitgevoerd worden met een type 18 locomotief.

WB

Foto: GVA NMBS test reizigerstrein type 18 op de hogesnelheidslijn

MEER OVER NMBS