Definitieve staatswaarborg voor Dexia toegekend

De definitieve financieringswaarborg van België, Frankrijk en Luxemburg voor de groep Dexia, met een plafond van 85 miljard euro, is toegekend. Dat meldt Dexia donderdagavond. België staat in voor net iets meer dan de helft van de waarborg (maximaal 43,7 miljard euro), Frankrijk voor 38,7 miljard euro en Luxemburg voor 2,5 miljard euro, luidt het in een persbericht.

ikerremans

De staatswaarborgen zijn nodig "om de nodige financiering te kunnen vinden op de markten om het ontmantelingsplan van de groep te kunnen uitvoeren", luidt het bij Dexia. De definitieve waarborgen vervangen de tijdelijke waarborg van 16 december 2011.

"Zoals de op 31 december 2012 door de Belgische en Franse staat onderschreven kapitaalverhoging van Dexia NV van 5,5 miljard euro is deze waarborg een teken van de actieve ondersteuning van de staten aan het bijgestelde geordende ontmantelingsplan van de Dexia groep", luidt het nog.

Waardeloos

Door die kapitaalverhoging krijgen de overheden 94 pct van het kapitaal van Dexia in handen en worden de aandelen van de overige aandeelhouders zo goed als waardeloos.

Volgens het bijgestelde ontmantelingsplan zal Dexia de commerciële entiteiten verkopen "die in de nabije toekomst als verkoopbaar worden beschouwd". Daarbij horen onder meer de belangen van Dexia in Popular Banca Privada en in Sofaxis. Andere entiteiten worden in 'run-off' geplaatst: ze worden beheerd tot alle activa hun vervaldag bereikt hebben. Ook zal de groep haar obligatieportefeuille versneld verkopen "als de marktomstandigheden verbeteren en verkoopkansen bieden".

De hele operatie heeft grote gevolgen voor de balans van Dexia. Die zal tegen eind 2020 krimpen tot 150 miljard euro, tegen 384 miljard euro eind september 2012.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio