Twee Belgische investeerders voor laatste Congoboot

Twee Belgische investeerders voor laatste Congoboot

Twee Belgische investeerders voor laatste Congoboot

Print
Twee Belgische commerciële groepen zijn - los van elkaar - geïnteresseerd om eventueel de laatste Congoboot, Charlesville, naar België te halen en erin te investeren. Ook een andere haven dan Antwerpen zou belangstelling hebben om het schip als erfgoed af te meren.

Dat kon prof Eric Van Hooydonk, voorzitter van de overkoepelende vzw Watererfgoed Vlaanderen, donderdag meedelen. Hij zat daarmee netjes binnen de termijn die de autoriteiten van de Duitse deelstaat Mecklenburg - Voor-Pommeren vorige week hadden opgelegd om een redder te zoeken voor de 61 jaar oude Charlesville/Georg Büchner.

Van Hooydonk zegt op hun vraag de identiteit van de betrokken groepen voorlopig geheim te moeten houden. Wel worden de namen in een investeringsdossier door Watererfgoed Vlaanderen overgemaakt aan de Duitse deelstaat en aan Vlaams minister Geert Bourgeois. De beide groepen hebben Van Hooydonk wel gezegd eventueel samen te willen werken. Volgens Van Hooydonck hoeft de toekomstige thuishaven van de Charlesville "niet per definitie" Antwerpen te zijn. "Er is een andere haven die belangstelling heeft getoond."

Niet alleen hebben inmiddels minstens zestig organisaties een manifest onderschreven met een oproep om het schip te redden. Bovendien heeft Mecklenburg - Voor-Pommeren nu zelf zijn houding verstrengd tegenover de eigenaar, de jeugdherberg van Rostock, en de vermoedelijke koper, een verschroter uit het Litouwse Klaipeda.

Mecklenburg - Voor-Pommeren liet woensdagavond weten dat de Charlesville wel degelijk beschermd erfgoed is en dus in geen geval mag worden verschroot. De eigenaar moet het schip - dat al klaar werd gemaakt voor de sleep - bovendien onderhouden. "Wij hebben de deadline gehaald", aldus Van Hooydonk. "Nu komt het erop aan dat het schip in Rostock niet het slachtoffer wordt van pludneraars."

PVB

Foto AFP

MEEST RECENT