Congoboot wordt toch gesloopt

De nieuwe eigenaar van de Congoboot Charlesville heeft een firma ingehuurd om sloopwerken uit te voeren, terwijl de Vlaamse overheid en de erfgoedorganisaties een oplossing zoeken om het schip een nieuw leven te geven. Zo meldt de Duitse krant Ostsee Zeitung maandagavond op haar website. De identiteit van de eigenaar is nog niet bekend.

jrosquin

Volgens de krant wordt er al water in de ballasttanks van het schip gepompt en werd maandag de eerste loopplank afgebroken. Woensdag zouden de werken afgelopen zijn, luidt het bij het bergingsbedrijf Baltic Taucher in Rostock, dat door de nieuwe eigenaar wordt betaald om de sloopwerken uit te voeren.

Charlesville, de laatste Antwerpse Congoboot, werd gebruikt als jeugdherberg in Rostock tot de stad de geldkraan dichtdraaide en het schip verkocht aan een schroothandelaar. Watererfgoed Vlaanderen ontdekte echter dat het schip op een Duitse erfgoedlijst staat en dus niet mag verkocht of gesloopt worden. De bevoegde Duitse cultuur- en monumentenzorgautoriteiten besloten vervolgens om het schip door een of meerdere Belgische partijen te laten overkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Vastgoed

Jobs in de regio