Seks & Relaties

7 redenen waarom sporten ongezond is

Print

7 redenen waarom sporten ongezond is

Bewegen is gezond. Iedereen zou eigenlijk ten minste 30 minuten de benen moeten strekken. Maar elke dag intensief gaan lopen of fietsen is dan weer veel minder gezond dan gedacht. Een overzicht van ongewenste neveneffecten.

1) Moeilijker zwanger worden

Volgens een onderzoek in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Fertility and Sterility hebben gezonde vrouwen die veel sporten minder kans om zwanger te worden dan vrouwen die dat niet doen.

2) Slecht voor je hart

Een Britse studie over de langetermijneffecten van sport wees uit dat de helft van de onderzoeksgroep last had van fibrose of littekens op de hartspieren. In de controlegroep van mensen die nooit sportten was het aantal 0.

3) Verslavend

Als je sport scheidt je lichaam dopamine af. Deze 'feel good'-stof werkt als een drug op je hersenen en kan dus verslavend zijn. Mensen die aan een sportverslaving lijden gaan sporten om dezelfde redenen als andere verslaafden hun zonde beleven: om beter te kunnen omgaan met bepaalde dingen, om zich beter te voelen,…

4) Diabetes

Na het sporten moet je je reserves bijvullen. Veel mensen eten koolhydraten. Die koolhydraten zijn complexe suikers. Als ze worden afgebroken komen er zeer veel suikers in het lichaam terecht. Daardoor bestaat er een verhoogde kans op suikerziekte of diabetes type II.

5) Schade aan de gewrichten

Je lichaam is eindig. Je hart heeft een bepaald aantal slagen, je ellebogen een bepaald aantal zwaaien, enz. Hoe meer repetitieve bewegingen je doet, hoe sneller je lichaamsdelen gaan 'verslijten'.

6) Hormonale problemen

Teveel sporten put je bijnieren uit. Hierdoor kunnen deze organen hun taak (hormonen produceren) niet meer naar behoren uitvoeren. Als gevolg hiervan kunnen symptomen als een laag libido en chronische vermoeidheid opduiken.

7) Sneller ouder worden

De voorgaande zaken maken dat je lichaam sneller ouder wordt. Hormonen werken niet naar behoren en je lichaam takelt sneller af.

Photo News

NIET TE MISSEN