Vlaamse tv-zenders verklaren internetpiraten de oorlog

Ook de Vlaamse tv-zenders voeren de strijd op tegen internetpiraten die hun programma's illegaal online zetten. SBS, VRT en VMMa gaan samen klacht indienen tegen onbekenden, en dan specifiek tegen de mensen achter de twitteraccount @ShowGemist.

fvranckx

Volgens De Tijd hebben de drie mediagroepen het in intellectueel eigendomsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor Hoyng Monegier ingeschakeld om de schuldigen op te sporen.

Daar waar in eerste instantie de muziek- en de filmindustrie en nadien ook buitenlandse aanbieders van series getroffen werden door internetpiraterij, raakte eerder deze week bekend dat de voorbije twee jaar het aantal programma's van bij ons dat te downloaden is verdubbeld is. En dat terwijl tv-zenders nooit eerder geziene sommen investeren in fictie van eigen bodem.

Celstraf

De daders opsporen blijkt vaak een bijna onmogelijke zaak. Maar toch gaan SBS, VRT en VMMa de strijd aan. "We vragen het parket om onderzoeksmaatregelen te nemen, en zo de identiteit van de piraat-uploader te achterhalen", aldus advocate Fabienne Brison.

Op internetpiraterij staan in ons land geldboetes tot 100.000 euro en zelfs gevangenisstraffen. Ook de schadevergoedingen die zenders eisen, kunnen hoog oplopen.

"Maar het fenomeen van internetpiraterij is als een olievlek", is Brison eerlijk. "Maar dergelijke inbreuken op grote schaal zijn niet te goeder trouw en mogen niet genegeerd worden. Er moet zeker preventief worden opgetreden, maar sensibilisering vergt ook repressie. De zenders geven daarmee het signaal dat ze zich niet laten doen."

FiVr Foto: Onder meer het één-programma 'Quiz me Quick' is erg populair bij internetpiraten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER