Lichaamstaal van Armstrong onder de loep (video)

Print
Sprak Lance Armstrong in zijn gesprek met Oprah Winfrey nu de volledige waarheid of niet? De meningen over zijn woorden zijn verdeeld, maar de lichaamstaal van de gevallen wielrenner kan misschien iets meer duidelijkheid verschaffen.

De Antwerpse specialist in lichaamstaal Patryk Wezowski bekeek het hele vraaggesprek aandachtig. "Dit interview is een goudmijn voor lichaamstaalanalyse", stelt hij enthousiast.

Lees ook: Armstrong slaat mea culpa en neemt alle schuld op zich

Dat Armstrong in het verleden staalhard loog heeft hij nu ook zelf bekend en dat bleek volgens Wezowski ook uit zijn lichaamstaal. Tijdens een persconferentie in 2005 waarin hem werd gevraagd of hij de aanklacht van Betsy Andreu ontkent zegt hij volmondig 'ja'. Nochtans gaat zijn hoofd van links naar rechts. Met zijn lichaamstaal zegt hij dus eigenlijk onbewust 'nee'.

Ook uit het interview met Oprah valt veel af te leiden uit de 'micro-expressies'. Zo gingen op bepaalde momenten tijdens de vragen van Oprah of tijdens zijn antwoorden de mondhoeken naar omhoog, wat een teken van trots en fierheid is. Dat gebeurde onder meer op het moment waarop hij bevestigt dat winnen een van de voornaamste motivaties was om doping te nemen. Met zijn expressie zet Armstrong zijn woorden nog eens extra in de verf waarop Wezowski besluit dat "hij het slachtoffer is van zijn verslaving aan macht".

Op bepaalde stressvolle momenten in het interview merkt Wezowski op dat Armstrong zijn lippen aanraakt. Voorts concludeert de analist uit de momenten wanneer Armstrongs knieën dichter bijeen komen te staan en hij zijn handen dicht vouwt dat hij zijn eigen leugens probeert te vergoelijken.

Bekijk de analyse:

Meer info: www.centerforbodylanguage.com

MEEST RECENT