Minister Bourgeois tempert optimisme over Congoboot

Minister Bourgeois tempert optimisme over Congoboot

Minister Bourgeois tempert optimisme over Congoboot

Print
Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ziet nog heel wat struikelblokken in het dossier van de met sloop bedreigde Congoboot Charlesville, die volgens Watererfgoed Vlaanderen nu voor 1 euro kan aangekocht worden van de Duitse autoriteiten. Op het kabinet van Bourgeois wordt ontkend dat Vlaanderen het behoud van het voormalige passagiersschip volgens het cultuurdecreet sowieso voor 80 procent moet ondersteunen, aangezien er nog geen studie gemaakt is over de erfgoedwaarde of financiële haalbaarheid ervan.

"Er is vanochtend een stand van zaken van het dossier gegeven in de commissie voor Erfgoed en die hoeft niet meteen gewijzigd te worden na de persconferentie van Watererfgoed Vlaanderen", aldus de minister via zijn woordvoerder. "Zelfs als het waar zou zijn dat de Charlesville voor 1 euro kan aangekocht worden, zijn er immers nog heel wat obstakels."

Vanop het kabinet van Bourgeois vertrekt eerstdaags een brief naar de autoriteiten van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren om te vragen wat het erfgoedstatuut van de boot in Duitsland nu precies is en of dat een verkoop aan een eventuele Belgische geïnteresseerde überhaupt mogelijk maakt.

Daarnaast zou de Vlaamse overheid pas eventueel tussenbeide komen eens er een partij gevonden is die de Charlesville naar België wil laten slepen en er een concreet plan voor heeft. "Dan moet nog de erfgoedwaarde bepaald worden - want er zou bijvoorbeeld heel wat aan verbouwd zijn - en de financiële haalbaarheid van wat men ermee van plan is", klinkt het.

Archiefbeeld

Lees ook: Laatste Congoboot voorlopig gered

MEEST RECENT