FDF wil richtlijnen voor tips van burgers aan gerecht

FDF wil richtlijnen voor tips van burgers aan gerecht

FDF wil richtlijnen voor tips van burgers aan gerecht

Print
Het FDF wil richtlijnen voor burgers die verdachte dingen aan de politie melden. Olivier Maingain (foto) wil bovendien de Antwerpse procureur Herman Dams horen in de Kamercommissie Justitie. Dat bleek zopas tijdens een debat over de verklaringen van Dams.

De Antwerpse procureur riep dit weekeinde de burgers op om verdachte handelingen of auto's te melden aan de politie. Olivier Maingain (FDF) zegde dat hij "perplex" stond van de oproep. "En dan druk ik mij nog gematigd uit. Zo'n oproep is niet aanvaardbaar van een procureur omdat hij de indruk wekt dat het parket zelf de middelen niet heeft om de criminaliteit te bestrijden. En die heeft het parket wel, het is niet nodig om de bevolking hiervoor in te schakelen". Mangain stelde voor dat het college van procureurs-generaal een richtlijn uitwerkt waarin duidelijk staat wanneer en onder welke voorwaarden een procureur de bevolking mag oproepen om tips door te spelen. Hij stelde voor om Dams samen met de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois over dit punt te horen in de Kamercommissie Justitie

Serieus gesprek

Stefaan Van Hecke (Groen) en Dirk Van der Maelen (sp.a) wilden dat minister van Justitie Annemie Turtelboom "een serieus gesprek" heeft met procureur Dams. "Maak hem onder vier ogen duidelijk dat hij moet gehoorzamen aan het Veiligheidsplan en dat de sp.a bezorgd is over de strijd tegen de fiscale fraude in Antwerpen", zo zegde Van der Maelen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom antwoordde dat al wat Dams gezegd heeft "perfect strookte met het Nationaal Veiligheidsplan". "Burgers beter betrekken bij de werking van de politie is bovendien één van de uitgangspunten van de politiehervorming". Maar omdat er nu een onderzoek loopt bij de Hoge Raad voor Justitie tegen Dams op basis van een klacht van Wouter Van Besien wilde ze geen verdere opmerkingen over deze zaak maken.

Een bijkomende richtlijn van het college van procureurs-generaal en een hoorzitting met Dams achtte ze niet nodig, zo zegde ze achteraf.

JDW

Foto: Belga
Olivier Maingain

Nu in het nieuws