Laatste Congoboot voorlopig gered

De laatste Congoboot, Charlesville, is voorlopig gered van de schroothoop. De Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren moest op aandringen van de Antwerpse prof Erik Van Hooydonk immers toegeven dat het schip op de eigen lijst van beschermd erfgoed staat. De deelstaat biedt het schip nu voor 1 euro aan.

drombouts

Normaliter had de Charlesville -na meer dan twintig jaar aan de kade te hebben gelegen in de Oost-Duitse haven Rostock- reeds vorige week moeten verdwijnen. Het schip werd immers verkocht aan een schrootwerf in Klaipeda (Litouwen) die inmiddels ook begonnen is met de voorbereidingswerken om de Charlesville weg te slepen.

Ondanks allerlei vage toezeggingen kreeg Van Hooydonk, voorzitter van de vzw Erfgoed Vlaanderen, maandag de indruk dat men hem aan het lijntje hield en het schip daadwerkelijk zou vertrekken. Van Hooydonk kroop daarop kwaad in zijn pen en schreef per mail tal van Duitse autoriteiten aan om hen er op te wijzen dat volgens de officiële websites de Charlesville nog steeds op een Duitse lijst stond van te beschermen erfgoed en daarvan niet was geschrapt. "En dus riskeerden ze 1,5 miljoen euro boete en liet ik hen weten dat de verkoop nietig was. Ik gaf hen twee uur de tijd om te antwoorden."

Tot zijn verbazing kreeg Van Hooydonk binnen de twee uur een antwoord van het hoofd van de dienst Monumentenzorg van de deelstaat… die hem gelijk gaf. Meer zelfs, Mecklenburg-Voor-Pommeren biedt het schip nu aan de symbolische prijs van 1 euro aan mits België, Vlaanderen of Antwerpen tegen volgende week woensdag de garantie geven het schip te willen beschermen.

Daarmee wijzigt volgens Van Hooydonk het plaatje grondig en moet het binnen het Vlaamse cultuurdecreet mogelijk zijn het schip te redden. Vlaanderen zou 80 procent moeten subsidiëren, de rest hoopt de vzw Watererfgoed Vlaanderen te vinden bij sponsors. Antwerpen heeft inmiddels volgens Van Hooydonk toegezegd in die omstandigheden een kosten-batenstudie te laten uitvoeren.

PVB