Kim De Gelder kent verdict op 22 maart

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, zal op 22 maart weten of hij schuldig is aan vier moorden en 25 moordpogingen. Dat blijkt uit de voorlopige planning van het proces van het Gentse hof van assisen, dat in drie weken 170 getuigen zal verhoren.

ikerremans

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. De Gelder moet zich voor de volksjury verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen.

Op 19 februari wordt de jury samengesteld. Er worden 180 mensen opgeroepen om potentieel deel uit te maken van de volksjury. Normaal worden 90 mensen opgeroepen, maar wegens de lange duur van het proces wordt verwacht dat vele kandidaat-juryleden niet zullen willen zetelen.

Het proces ten gronde start op 22 februari en op 25 februari zal De Gelder verhoord worden door assisenvoorzitter Koen Defoort. Daarna komen in een periode van drie weken 170 getuigen aan het woord. Op vrijdag 15 maart komen de psychiaters als laatste getuigen aan het woord.

De pleidooien starten op 18 maart en duren tot 21 maart. Op 22 maart trekt de jury zich terug voor de beraadslaging over de schuldvraag. Als de jury De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig acht, wordt er daarna nog gepleit over de strafmaat. De Gelder riskeert dan levenslange opsluiting. Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt bevonden, wordt hij geïnterneerd.

Momenteel zijn er 28 advocaten en 82 burgerlijke partijen aangemeld voor het proces.

Foto Belga

MEER OVER Dendermonde