Piratenaanvallen Somalië met een derde verminderd

Het afgelopen jaar zijn de aanvallen door piraten over de hele wereld met een derde verminderd. De ingezette oorlogsbodems en soldaten hebben hun vruchten afgeworpen. Vooral in Somalië verbeterde de toestand. Dat zegt het meldpunt van de internationale handelskamer IMB.

mceulemans

De IMB maakte dat bekend in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het aantal piratenaanvallen daalde wereldwijd van 439 (2011) naar 297 (2012). Dat is het laagste cijfer in vijf jaar. Het probleem blijft wel het grootst voor de kustlijn van West- en Oost-Afrika. Meer dan de helft van de aanvallen vinden daar plaats.

Voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden vielen piraten vorig jaar 75 schepen aan. In 2011 waren dat er nog 237. Wereldwijd werden het voorbije jaar 174 schepen geënterd. 28 daarvan werden ook gekaapt. 585 bemanningsleden werden gijzelaars, tegenover 802 in 2011.

Globaal kwamen zes zeelui om bij piratenaanvallen. 32 anderen raakten gewond.

"De bemanningen moeten alert blijven", zei IMB-directeur Pottengal Mukundan. "De marine moet blijven patrouilleren om de piraten in bedwang te houden".

Andere probleemregio's zijn de kust voor Vietnam en Indonesië.

Lees alles over de piraterij op zee op de expertenpagina van John De Wit.

MCe/Belga Archieffoto

MEER OVER Somalië