Amerikaanse regering weigert vijf miljoen dollar van Lance Armstrong

Lance Armstrong heeft de Amerikaanse federale regering meer dan vijf miljoen dollar (3,76 miljoen euro) aangeboden voor de fraude die hij zou gepleegd hebben ten aanzien van US Postal Service.

tmas

Op die manier hoopt hij grotere schadeclaims te voorkomen. De ex-wielrenner heeft ook zijn medewerking als getuige aangeboden. Beide voorstellen werden geweigerd door het ministerie van Justitie. Dat vernam de Amerikaanse televisiezender CBS.

Naar verluidt onderzoekt het Amerikaanse ministerie van Justitie momenteel of het zich zal aansluiten bij een door Floyd Landis begonnen rechtsgeding. In 2010 berichtte de Amerikaanse krant Wall Street Journal dat de ex-ploeggenoot van Armstrong een klacht had neergelegd tegen Armstrong wegens het misbruiken van belastinggeld voor dopingdoeleinden. De postadministratie US Postal sponsorde van 1999 tot 2004 het team van Armstrong voor meer dan 30 miljoen dollar en eist nu een deel van dat bedrag terug.

USADA-rapport

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA pakte in oktober vorig jaar uit met een vernietigend rapport over Armstrong. Daarin werd aangetoond hoe jarenlang systematisch doping werd gebruikt binnen de ploeg van de 41-jarige Texaan.

De UCI besliste na het uitbrengen van het USADA-rapport om alle uitslagen van Armstrong, waaronder zijn zeven overwinningen in de Tour de France, te schrappen en hem levenslang te schorsen. Naast het verlies van al zijn prijzen verloor Armstrong ook tal van sponsors en nam hij afstand van zijn kankerstichting Livestrong. Bovendien hangen hem nog voor miljoenen aan schadeclaims boven het hoofd.

Belga Foto Reuters

MEER OVER Lance Armstrong