Jan en Jeanne vieren 70 jaar huwelijk

Jan en Jeanne vieren 70 jaar huwelijk

Jan en Jeanne vieren 70 jaar huwelijk

Print
Zemst - In het geboortehuis van Jan (92) - in de Heidestraat in Weerde - vierden Jan De Ron en Jeanne Mathijs (91) hun 70ste huwelijksverjaardag.
Ze wonen er zelfstandig in het boerderijtje dat ze vijfmaal verbouwden.

Hij werd op 24 maart 1920 geboren te Weerde en had één broer. Zij is eveneens van de Heidestraat in Weerde, maar ook haar twee broers zijn al overleden.

Op 9 januari 1943, trouwden Jan en Jeanne in Weerde. "Het was een beetje 'van moeten'", zeggen ze. "De bezetter eiste jonge en ongetrouwde mannen en meisjes op om in Duitsland te gaan werken voor de oorlogsindustrie. Jeanne, die in de Bon Marché in Brussel werkte, kreeg ook haar oproepingsbrief. Alleen wie half januari van 1943 getrouwd was ontsnapte daaraan. We kenden elkaar al geruime tijd en hebben toen beslist om de grote stap te zetten.

Jan begon te werken bij de spoorwegen in Schaarbeek, nadien bij de spoorwegen in Mechelen en later in Dendermonde. Hij eindigde zijn loopbaan in Mechelen en is al 32 jaar met pensioen. Jeanne hield zich vooral bezig in het huishouden en de zorg voor het kroostrijke gezin met dochter Jacqueline en zonen Roger en Marc. De jubilarissen hebben ook acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

De plaatselijke KWB afdeling kon gedurende 24 jaar op Jan beroep doen als voorzitter. Zijn inzet werd ook in Brussel opgemerkt zodat hij verkozen werd tot verbondsvoorzitter. Jeanne zorgde dat de balans aan sociale inzet wat in evenwicht bleef en stichtte mee de afdeling van de KAV voor de Weerdse arbeidersvrouwen. In die periode werd de zaal 'Ons Huis' -het ontmoetingscentrum van KWB Weerde- gebouwd en ook daarin had Jan een hand. Voor het prille begin van het Weerdse voetbal komen we eveneens bij Jan terecht. Hij heeft mee 'De Klauwaerts', de eerste voetbalclub van Weerde, opgericht.

Juliaan DELEEBEECK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio