Stoep niet geruimd? 250 euro boete

Iedereen is wettelijk verplicht om zijn stoep sneeuwvrij te houden. "Als dat niet gebeurt, kan je een boete krijgen tot 250 euro", zegt Nele Buytaert van stads-en buurtonderhoud van Stad Antwerpen.

drombouts

"Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen stuk stoep voor zijn woning. Die moet begaanbaar zijn voor iedereen", weet Nele Buytaert. "Bij een appartementsgebouw moet de persoon van het gelijkvloers de stoep ruimen. Als die het fysiek niet meer kan, moet hij of zij hulp vragen aan buren of familie."

Mensen ouder dan 75 of personen met een beperking kunnen ook een beroep doen op de Infolijn van de Stad Antwerpen.

Geen heksenjacht

"Wij organiseren geen heksenjacht op mensen die hun stoep niet schoonmaken", zegt Fons Bastiaenssens van politie Antwerpen. "We maken ons geen illusies. We kunnen niet in elke straat elke stoep controleren."

"Wijkagenten en wijkdiensten houden wel toezicht. Als het de spuigaten uitloopt, kan je een GAS-boete krijgen. Dat begint bij 50 euro, maar als iemand zich verwondt voor uw deur, hangen daar veel hogere kosten aan vast."

Mechelen

In Mechelen zet de stad gemeenschapswachten in om de stoepen te controleren. "Wie voor zijn deur onvoldoende sneeuw of ijs heeft geruimd, krijgt een waarschuwing.

Twee dagen later doen de wachten een nieuwe controle. Ligt de stoep er nog altijd gevaarlijk bij, dan gaan we boetes uitschrijven", zegt schepen van Preventie Walter Schroons (CD&V).

Ilse Van Thielen, Leo De Nijn

Foto Jan Van der Perre

MEER OVER Mechelen

Nu in het nieuws