Onderwijsnetten luiden alarmbel

Onderwijsnetten luiden alarmbel

Onderwijsnetten luiden alarmbel

Print
Tegen 1 september moeten ze bijkomende capaciteit creëren voor 3400 kinderen in het Antwerpse basisonderwijs. Aangezien de Vlaamse regering maar blijft talmen met hoe dat gefinancierd zal worden, dreigen alle projecten in het gedrang te komen.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) beloofde om kort na de verkiezingen van oktober vorig jaar aan de onderwijsnetten mee te delen over hoeveel geld ze zouden kunnen beschikken om hun uitbreidingsplannen waar te maken. Door de bevolkingsaangroei in de centrumsteden is er dringend nood aan meer plaatsen in het basisonderwijs. In Antwerpen alleen al is 50 miljoen nodig om 3400 bijkomende kinderen een plaats te geven op 1 september.

"We hebben nog steeds niet gehoord", zegt Dis Van Berckelaer, onderwijsverantwoordelijke van het bisdom Antwerpen. "Al onze projecten staan on hold. Het wordt stilaan onmogelijk ze nog te realiseren voor het begin van volgend schooljaar."

"Met het plaatsen van containers zullen we er ook nu wel weer in slagen om de gaten dicht te rijden", zegt Robert Scheltjens, divisiedirecteur basisonderwijs van het stedelijk net. "Maar we kunnen niet blijven prefinancieren, de risico's worden te groot."

"We zijn geparalyseerd", zegt Marc Driesen, algemeen directeur van het Gemeenschapsonderwijs. "In Brussel lijkt de ernst van de zaak maar niet door te dringen. Dit is sollen met kinderen én ik vrees ook sollen met de toekomst van Antwerpen."

Minister Smet laat weten dat hij nog deze maand naar de Vlaamse regering stapt met een plan over hoe de beschikbare gelden zullen worden verdeeld.

Standpunt Wacht niet met een oplossing voor de scholencrisis

WD
Foto Bert Hulselmans: School met containerklasjes in de Kloosterstraat

.

Nu in het nieuws