VVJ verbijsterd over veroordeling Yves Desmet

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) neemt met verbijstering kennis van een tweede veroordeling van journalisten die op de meest normale wijze gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting.

mceulemans

De VVJ reageert daarmee op de veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg van Mechelen, die De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet veroordeelde voor een opiniebijdrage over de magistratenoorlog in Antwerpen rond de aanpak van miljardenfraude in de diamantsector.

Karikatuur

Op 11 december 2012 veroordeelde het hof van beroep van Brussel het magazine MO voor het publiceren van een karikatuur op zijn cover van maart 2006. Het ging om een prent van de Belgische industrieel Georges Forrest, actief in de mijnbouw in Congo, die werd afgebeeld met een Mobutu-muts op het hoofd. MO werd hiervoor veroordeeld tot 5.000 euro schadevergoeding.

De VVJ beklemtoont dinsdagnamiddag dat het in beide gevallen gaat om "een uiterst normale uitoefening van de informatie- en opinievrijheid". "Deze publicaties veroordelen komt neer op een zware aantasting van de persvrijheid", zegt de nationaal secretaris van de VVJ, Pol Deltour.

Nefast effect

"Door hun precedentwaarde hebben ze een nefast effect op commentaarschrijvers, opiniemakers, columnisten, cartoonisten en op alle journalisten in het algemeen."

De journalistenvereniging steunt De Morgen en MO Magazine in het hoger beroep, respectievelijk cassatieberoep dat ze zullen indienen. "Zonodig dient, bij een nieuwe bevestiging van de veroordeling, beroep te worden aangetekend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, waar informatie- en persvrijheid wel naar waarde worden geschat", besluit Deltour.

Belga Archieffoto

MEER OVER De Morgen