De Block deelt hygiënekits uit aan daklozen

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block heeft dinsdag hygiëne- en welzijnskits uitgedeeld in een opvangruimte voor daklozen in Schaarbeek.

drombouts

In totaal zullen er 5000 toilettassen over heel België verdeeld worden door het Rode Kruis en OCMW's. Belgacom financiert het project.

Het idee om daklozen basisproducten te geven om in hun dagelijkse hygiëne te voorzien komt uit Frankrijk. Daar werden vorig jaar 40.000 toilettasjes uitgedeeld door het Franse Rode Kruis. Wegens succes worden dat er dit jaar 100.000.

"Hygiëne is belangrijk voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het mentale welzijn", zegt staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block. "Wie zich proper en goed in zijn vel voelt, heeft meer zelfvertrouwen en zet veel gemakkelijker de stap naar sociale integratie. Een absolute voorwaarde om uit dakloosheid en armoede te geraken."

Door de besparingen heeft de federale overheid geen geld voor het project. Voor de financiering heeft De Block Belgacom aangesproken. "Onze kantoren liggen aan het Noordstation dus wij zien dagelijks de armoedeproblematiek", zegt Philippe Neyt van Belgacom.

In de kit zitten onder meer tandpasta en tandenborstel, douchegel, een borstel of een kam. "Heel vanzelfsprekende zaken voor ons, maar niet voor mensen in armoede", aldus de Block. De toilettassen voor mannen en vrouwen verschillen. "De vrouwen hebben maandverband en tampons nodig, voor de mannen zitten er meerdere scheermesjes in."

Belga

Foto Isopix

MEER OVER Maggie De Block