"Mijn tweelingbroers waren moegestreden"

Print

Mijn tweelingbroers waren moegestreden

Putte - De geplande dood van Marc en Eddy Verbessem (45) uit Putte bij Mechelen eind vorig jaar heeft het onderwerp euthanasie weer volop in het nieuws gebracht. Uw krant sprak met Dirk Verbessem (46), de broer van de tweeling.

Het leven van de tweeling verliep volgens broer Dirk vrij normaal, afgezien van het feit dat alles natuurlijk werd aangepast aan hun doofheid. “Zowat een jaar geleden wilden Eddy en Marc alles administratief in orde brengen voor het geval dat hun levenskwaliteit niet meer aanvaardbaar zou blijken. Spijtig genoeg is met de opkomende blindheid (glaucoom nvdr.) alles in een stroomversnelling gekomen. De grote angst om elkaar en de familie niet meer te kunnen zien noch horen was voor mijn broers ondraaglijk. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat zij niet alleen blind en doof waren. Eddy had een zwaar misvormde ruggengraat en heeft ook een hartoperatie ondergaan.”

Dirk wil niet dat er geroddeld wordt onder de mensen. “Veel lezers, ook in het dorp, zullen zich afvragen waarom mijn broers voor euthanasie hebben gekozen. Want er zijn genoeg doven en blinden die een ‘normaal’ leven leiden. Maar mijn broers sukkelden van de ene kwaal in de andere. Ze waren echt moegestreden.”

Aan alle voorwaarden voldaan

“Het is zeker dat de tweeling aan alle voorwaarden voor euthanasie voldoet”, zegt professor Wim Distelmans, de arts die de euthanasie van Marc en Eddy Verbessem begeleidde en aanwezig was toen de broers overleden. "Ze hebben bij volle bewustzijn hun aanvraag ingediend, ze zijn 18 of ouder en ze lijden aan een ongeneeslijke aandoening, die is veroorzaakt door een ongeval of ziekte.”

Het ziekenhuis, waar de euthanasie is uitgevoerd, weigerde dat in eerste instantie. “Er is één wet, maar die staat duidelijk open voor verschillende interpretaties. Als elke blinde of elke dove zich mag laten euthanaseren, zijn we ver van huis. Ik geloof nooit dat dit was wat de wetgever bedoelde met ‘ondraaglijk lijden’.”

Robby Haemels, WB
Foto's GVA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio