Snipverkouden? Drink een pint!

Snipverkouden? Drink een pint!

Snipverkouden? Drink een pint!

Print
Een frisse pint met een goede kraag. Dat is volgens een nieuwe Japanse studie het wondermiddel tegen een verkoudheid. Hop, een bestanddeel van bier, vernietigt namelijk het virus dat een verkoudheid veroorzaakt. "Ach, het is het zoveelste wondermiddeltje", relativeert viroloog Marc Van Ranst. "Eigenlijk kan je maar één ding doen: uitzieken."

"Geloofwaardig is het niet", benadrukt Van Ranst. "zo'n pint drinken tegen de verkoudheid. Je zal je er alleen minder bewust van zijn dat je ziek bent. En je zou al duizend liter bier moeten drinken om de hop z'n werk te laten doen."

Verschillende virussen

Volgens de viroloog is het simpel: wie veel hulpmiddeltjes gebruikt tegen een verkoudheid of griep zal zeven dagen ziek zijn. Wie helemaal niets doet heeft er een week last van. Exact even lang dus. Maar is het niet vreemd dat de geneeskunde nog altijd niets heeft gevonden tegen een aandoening die zo vaak voorkomt? "Eigenlijk wel", zegt Van Ranst. "Maar daar zijn meerdere verklaringen voor."

Eerst en vooral zijn er verschillende virussen die verantwoordelijk zijn voor een aandoening aan onze luchtwegen. Het rhinovirus is daar eentje van, en zelfs binnen die categorie zijn er een honderdtal verschillende soorten.

"Het geneesmiddel mag ook geen bijwerkingen hebben", gaat Van Ranst verder. "We tolereren van een middel tegen aids dat we er diarree van krijgen of dat we er van moeten overgeven. Van een geneesmiddel tegen een verkoudheid zouden we dat nooit doen. Dat is een extra moeilijkheidsfactor. Het middeltje mag ook niet duur zijn. Die combinatie maakt het niet eenvoudig. We kunnen alleen de symptomen van een verkoudheid of griep aanpakken."

WB

Archieffoto: PN

Nu in het nieuws