Florida opent de jacht op de tijgerpythons

Florida opent de jacht op de tijgerpythons

Florida opent de jacht op de tijgerpythons

Print
In de Amerikaanse staat Florida is zaterdag een massale jachtpartij op tijgerpythons van start gegaan. De autoriteiten beloven geldprijzen voor de meest succesvolle jagers.

Gewapend met geweren, messen en machetes hebben honderden professionele jagers en liefhebbers zich ingeschreven voor de start van de Python Challenge 2013. De autoriteiten beloven 1.000 dollar voor de jager die de langste slag doodt en 1.500 dollar voor de man of vrouw die de meeste slangen kan verschalken.

Bedoeling van de wedstrijd: zoveel mogelijk slangen doden, want de lichte tijgerpython of Birmese python is uitgegroeid tot een ware plaag die een bedreiging vormt voor het fragiele ecosysteem van de Everglades. De slangen richten slachtingen aan in de populatie van wasberen, buidelratten en andere kleinere zoogdieren.

Dierenrechtenactivisten protesteren tegen de wedstrijd. Zo stelt de organisatie Peta aan de kaak dat de overheid aanbeveelt om de slangen te onthoofden, een gruwelijke manier om te doden, aldus Peta.

De eerste slangen, die oorspronkelijk uit Zuid-Azië komen, doken drie decennia geleden voor het eerst op in Florida, waar ze populair werden als huisdieren. Baasjes die hun pronkstuk niet langer de baas konden, lieten ze vrij in de natuur en daar hebben ze zich intussen met een rotvaart vermenigvuldigd. Experts vermoeden dat er momenteel zo'n 10.000 pythons leven in de Everglades.

Belga

Archieffoto: Ook in het opvangcentrum in Opglabbeek verblijven soms tijgerpythons.

Nu in het nieuws