Begijnhofkerk wordt gerestaureerd

Print

Begijnhofkerk wordt gerestaureerd

Turnhout - Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft 450.000 euro toegekend voor de restauratie van de glasramen en de stenen omlijstingen van de kerk. Het dossier liep al tien jaar. Volgens de kerkfabriek zijn er nog veel meer werken nodig.
Voor de grote toegangsdeur van de kerk van het Heilig Kruis, beter bekend als de begijnhofkerk, staat al jaren een houten constructie om de vallende stenen van de omlijsting van het glasraam boven de deur op te vangen. Nu komt er eindelijk schot in de zaak met de toekenning van een premie van 448.000 euro (totale kostprijs komt op iets meer dan 600.000 euro, red). Daarbij kunnen ook de glasramen zelf aangepakt worden. "De negentiende-eeuwse­ glasramen zijn aan conservatie en bescherming toe", vertelt Kris Snijkers, woordvoerder van minister Bourgeois. "Ze zullen gereinigd en gerestaureerd worden. Aan de buitenzijde van de kerk wordt beschermglas voor de sramen aangebracht. De bakstenen omlijstingen van de glasramen krijgen een algemene restauratie."

Het begijnhof werd in 1998 door de Unesco erkend als waardevol cultureel werelderfgoed. De Heilig Kruiskerk zelf werd al in 1936 beschermd door haar artistieke en historische waarde. Ook de kerkfabriek is blij dat er eindelijk iets kan gebeuren. "Er vallen geregeld stenen naar beneden. Renovatie is dringend nodig, de vraag blijft wanneer de werken effectief starten", meent Luc Vandamme, voorzitter van de kerkfabriek. "Ik hoop ook dat het hier niet bij gaat blijven, want het laatste verslag van Monumentenwacht in Antwerpen was niet meteen indrukwekkend goed. Zo was onder meer de dakbedekking in erbarmelijke staat. Er zijn dus nog heel wat meer werkzaamheden nodig. Echt nodig."

Eigenaar OCMW Turnhout, de stad en de kerkfabriek zijn overigens volop aan het nadenken over de toekomst van de kerk (net als voor de andere kerken, red). "Nu al wordt ze gebruikt voor een concert of een lezing, maar buiten de zondagsviering gaat het hooguit om één activiteit per maand. Dat kan je bezwaarlijk een intensief gebruik noemen. De toekomst zal bepalen welke werken er moeten gebeuren en wie die dat gaat betalen, want een kerk voor andere zaken gebruiken, kan niet zo maar in één twee drie. De verwarming is niet optimaal, er is geen sanitair, de elektriciteit is niet meer in orde en er is amper één kraantje met koud water.

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio