Belastingen naar omhoog in Keerbergen

De nieuwe bestuursploeg in Keerbergen gaat de belastingen drastisch verhogen. Pure noodzaak, klinkt het. "Anders zullen de gevolgen voor de gemeente dramatisch zijn. Keerbergen is op dit moment een fiscaal paradijs, gebouwd op een financieel kerkhof."

De prognoses voor komende jaren ogen volgens schepen van Financiën Frank Van Nuffelen (N-VA) ronduit dramatisch. "Er is veel te veel geïnvesteerd de afgelopen infrastructuur. De vorige burgemeester laat een financieel kerkhof achter. Tal van investeringen werden goedgekeurd. De komende jaren gaan die facturen in onze bus vallen. En we gaan ze niet kunnen betalen als we niet ingrijpen."

Concreet werd er vorige legislatuur 29,4 miljoen euro aan investeringen uitgegeven. "Het geld ging onder andere naar wegenwerken, het scoutslokaal, het cultuurcentrum, een nieuwe kleuterschool en een kantine voor het voetbal. Bovendien is er sinds 2007 al elk jaar een tekort in de gemeentefinanciën. Als we niet ingrijpen, moeten we de leningen met nieuwe leningen gaan financieren en krijgen we een sneeuwbaleffect waar we niet meer uitgeraken", aldus Van Nuffelen.

Daarom stelt het nieuwe bestuur een reeks maatregelen voor. "We gaan de komende zes jaar maar voor 12,5 miljoen investeringen doen in plaats van de 29,4 miljoen euro van vorige legislatuur. En we gaan systematisch besparen op alles. Zo werd de nieuwjaarsreceptie al minder groots aangepakt. In totaal willen we zo een miljoen euro vinden. En we moeten extra belastingen heffen. De personenbelastingen zal stijgen van 5,5 naar 6,5 procent. En de gemeentelijke opcentiemen stijgen van 815 naar 1150. Dat is een stijging, maar we zitten daarmee nog altijd ver onder het Vlaamse gemiddelde van 7,16 procent en 1340 opcentiemen. De verhoging levert ons 2,2 miljoen euro per jaar op."

Bert Provoost
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio