Rode Kruis houdt aantal bloeddonoren op peil

In Vlaanderen waren er vorig jaar 191.651 donoren om bloed, bloedplaatjes en plasma te geven. Dat is een status quo tegenover 2011, toen 191.851 donoren een gift deden. Ook de instroom van donoren blijft op peil. Dat laat het Rode Kruis-Vlaanderen vrijdag weten. De organisatie hamert op het belang van doorgedreven inspanningen om een continue instroom van nieuwe donoren te verzekeren.

In 2012 waren er 36.817 nieuwe donoren, in 2011 waren dat er 37.401. Elk jaar is er een uitstroom van meer dan 15 procent van de bestaande donoren. In 2007 en 2008 dook het aantal nieuwe donoren onder de 30.000, maar die tijden zijn voorbij. Het Rode Kruis-Vlaanderen investeert in campagnes, en die renderen. Vorige week startte nog een nieuwe campagne onder het motto "4x per jaar kan je levens redden". Elk jaar zijn er ook de "Bloedserieus"-acties in zes grote studentensteden.

Vorig jaar kwam er wel een onzekere factor bij voor het donorenbestand. Toen werd op Vlaams en federaal niveau het dagje vrijaf afgeschaft voor ambtenaren die bloed geven. De afschaffing lijkt voorlopig niet al te veel invloed te hebben op het aantal bloeddonoren. Het Rode Kruis-Vlaanderen gaat ervan uit dat aanzienlijk wat ambtenaren bloed geven.

Een donor gaf in 2012 gemiddeld twee keer bloed en gemiddeld vijf maal bloedplaatjes of plasma. O+ was met 38,87 procent de best vertegenwoordigde bloedgroep. De donoren met AB- stonden voor slechts 0,56 procent. De verhoudingen per bloedgroep komen sterk overeen met de verdeling van de bloedgroepen over de hele bevolking.

Belga

Nu in het nieuws