Primeur voor Antwerpen: eerste elektrische vuilniswagen

Primeur voor Antwerpen: eerste elektrische vuilniswagen

Primeur voor Antwerpen: eerste elektrische vuilniswagen

Print
In de lente zal de eerste elektrische en dus stille vuilniswagen rondrijden in ons land, en de regio van Antwerpen krijgt de primeur. Dat is vrijdag op het Autosalon bekendgemaakt door het afvalbedrijf SITA.

De vuilniswagen 'MAN Metropolis' stoot geen CO2 uit. Het is een hybride voertuig, uitgerust met een elektrische batterij en een dieselmotor. De stille vuilniswagen zal eind februari, begin maart worden uitgetest bij de huisvuilinzamelingen van de intercommunale IGEAN, die actief is in het arrondissement Antwerpen.

De klassieke dieselmotor zal alleen gebruikt worden buiten het stedelijk gebied. Binnen het stedelijk gebied zal hij amper te horen zijn, want de elektrische aandrijving maakt bijna geen lawaai (minder dan 64 decibel).

"Dit geeft ons de mogelijkheid om 's nachts inzamelingen te doen, en dat is een groot voordeel, als je ziet hoe onze steden overdag verstopt zitten door het autoverkeer", zegt Filip De Breucker, directeur Logistiek en Vloot bij SITA, een dochter Suez Environnement.

Camera's

De 'MAN Metropolis' heeft ook een systeem van camera's aan boord waardoor het gezichtsveld 360 graden rond de vrachtwagen zichtbaar is voor de chauffeur.

SITA wil met het inschakelen van dit milieuvriendelijke voertuig anticiperen op de milieuwetgeving van de toekomst. Nu al zijn er zones in Duitse en Nederlandse steden waar vrachtwagens die niet beantwoorden aan bepaalde ecologische normen, geweerd worden.

Als de evaluatie van het experiment in Antwerpen positief is, dan kan dat voor constructeur MAN een bestelling van 10 bijkomende 'Man Metropolissen' opleveren. Dan kan er ook aan serieproductie gedacht worden.

Belga

Foto: MAN Trucks