Dit weekend tot 47 graden in Australië

Dit weekeinde worden in Australië temperaturen tot 47 graden verwacht, het gevaar op nieuwe branden in het zuidoosten van het land is daardoor immens groot. De woordvoerster van de brandweer in de deelstaat New South Wales, Bridie O'Connor, zei dat er voor de brandweerlui geen adempauze is weggelegd.

fvranckx

Sinds vrijdag loeiden weer meer dan honderd branden. Felle rukwinden en hoge temperaturen lieten het brandgevaar weer stijgen. Veertien van de vele branden zijn buiten controle geraakt, zei de brandweer.

Rond de 70.000 meestal vrijwilligers bestrijden de vlammen.

Tijdens de recordhittegolf in januari met temperaturen van boven de 40 graden veroorzaakten blikseminslagen vele branden. Andere werden vermoedelijk aangestoken.

De branden vernietigden huizen, doodden duizenden runderen en verbrandden grote oppervlakten aan weideland. In New South Wales is volgens de brandweer al 370.000 hectare land in de as gelegd, dat is iets meer dan de oppervlakte van Mallorca.

Op het eiland Tasmanië, waar vorige week enorme branden woedden, keren de bewoners geleidelijk naar hun woningen terug. Er werden 126 huizen verwoest.

Belga Foto AFP

MEER OVER Australië

Nu in het nieuws