Politie wil criminele opbrengsten zelf kunnen investeren

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen heeft vorig jaar voor 68 miljoen euro aan crimineel geld en goederen in beslag genomen. Dat is ruim 40 miljoen meer dan het jaar voordien en is volgens de politie onder meer te danken aan de verbeterde samenwerking met buitenlandse instanties, zoals bij het bestrijden van rondtrekkende inbrekersbendes.

drombouts

De FGP kwam tot die resultaten ondanks een nieuwe besparingsronde en een tekort aan benodigd personeel van zowat tien procent. Ze roept dan ook op in de toekomst een deel van de geldwaarde van inbeslagnames rechtstreeks door te laten stromen naar het budget van de politiediensten.

De opbrengsten van inbeslagnames komen momenteel integraal in de Belgische schatkist terecht. Zelfs de 800.000 dollar die de federale politie eind vorig jaar kreeg van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdiensten voor de medewerking aan het ontmantelen van een drugsbende die opereerde vanuit Antwerpen, ging volledig naar de staat.

"We hopen dat dit in de toekomst verandert, want met steeds minder middelen komt onze werking in gevaar en gaan we uiteindelijk dus ook minder opbrengsten vergaren", zegt Stanny De Vlieger, het hoofd van de FGP Antwerpen.

Bij de voorstelling van de jaarcijfers van de FGP bleek vrijdag voorts een daling in het aantal opgestarte dossiers van 976 tot 747. Er werden ook minder moorden gepleegd in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen dan in 2011 (van 21 naar 15). Het aantal gerechtelijke aanhoudingen steeg licht van 316 naar 346.

Belga