Advocaat: "Kim De Gelder veinst niet"

Kim De Gelder "veinst niet en is echt verward". Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens na afloop van de preliminaire zitting van het Gentse assisenhof. "Vandaag hebben we Kim De Gelder gezien zoals hij echt is."

De Gelder was niet verplicht om aanwezig te zijn op de preliminaire zitting, maar koos om toch te verschijnen voor het assisenhof. "Het was de afspraak dat mijn cliënt op alle zittingen aanwezig zou zijn", zegt advocaat Jaak Haentjens.

"Alleen als er medische redenen waren, zou hij niet gekomen zijn. Hij verbleef tot gisteravond in een veiligheidscel, niet in een isoleercel. Het ging niet om een tuchtmaatregel maar om een beslissing van de gevangenisdirectie. Mijn cliënt was deze week heel depressief en mogelijk psychotisch. Ik vermoed dat ze hem in een veiligheidscel plaatsten, omdat ze vreesden dat hij zichzelf iets zou aandoen."

De Gelder maakte een verwarde indruk in de assisenzaal. Op de vraag van de voorzitter of hij een beroep uitoefende op het moment van de feiten, zei hij: "Dat weet ik niet zeker. Daar heb ik geen antwoord op." Hij sprak de voorzitter ook aan met "eerwaarde", maar verbeterde dat daarna naar "edelachtbare".

Volgens Haentjens veinst hij geen symptomen, zoals de gerechtspsychiaters stellen. "Wat hij hier verklaarde, is de Kim De Gelder zoals hij echt is. De rode draad is dat hij mentaal meer en meer achteruit gaat."

Lees ook: Verwarde Kim De Gelder voor assisenhof

Foto Belga

Nu in het nieuws