Crisis treft ook Grenspark

Het samenwerkingsverband rond het Grenspark, het overkoepelend natuurgebied waar de Kalmthoutse Heide onder valt, moet dit jaar op zoek naar een nieuw financieringsmodel. Het draait al twintig jaar op subsidies van Vlaanderen en Nederland, maar door bezuinigingen bij onze Noorderburen verminderen die sterk.

Wouters Greet

Het Grenspark is een samenwerkingsverband dat al twintig jaar zorgt voor overleg tussen alle beheerders en eigenaars van het grote domein. Vanuit de Benelux werd ooit de afspraak gemaakt dat de Vlaamse en de Nederlandse overheid het park allebei voor de helft subsidiëren. Kabinet Rutte 1 van Nederland besliste om die verantwoordelijkheid door te schuiven naar provinciaal niveau zonder er geldmiddelen voor te voorzien.

"Daardoor kregen we onlangs te horen van Noord-Brabant dat we niet meer het totale bedrag zullen ontvangen dit jaar en dat we voor de komende jaren financieel zelfstandig moeten worden. We moeten dit jaar dus samen met een studiebureau onderzoeken waar we geld vandaan kunnen halen. Dat zou bijvoorbeeld komen van ondernemers, particulieren en overheden uit de omliggende gemeenten. We willen ook de recreatieve druk meer verspreiden. Nu ligt die vooral bij de hoofdingang bij De Vroente in Kalmthout", licht coördinator Barbara Van Eeckhoutte toe.

De medewerkers van het Grenspark vrezen ook dat Vlaanderen binnen enkele jaren de Nederlandse beslissing zal volgen. Als dat gebeurt, moet de organisatie een eigen financieel model klaar hebben, anders zullen ze de boeken moeten sluiten. "Het komende jaar staan we dus voor de grootste economische uitdaging ooit: we bekijken wat de mogelijkheden zijn, die moeten we uitwerken en dan berekenen we hoeveel die opbrengen. Dat zal veel tijd in beslag nemen en we verwachten niet dat het geld op 31 december op onze rekening staat. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en ons beste beentje voorzetten", aldus Van Eeckhoutte.

Greet Wouters

Foto W&F


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio