Weldoener geeft 28 gezinnen dak boven hoofd

"Ik wist niet wat of hoe. Wel wist ik dat ik iets wilde teruggeven aan de maatschappij." Pierre van den Wouwer (69) is een gepensioneerd haventopman. Met eigen middelen financierde de Brasschatenaar de aankoop en renovatie van een indrukwekkend pand in de Sint-Amandusstraat in Antwerpen-Noord. Het gebouw werd opgedeeld in appartementen en studio's. Voor 28 gezinnen zal het een einde kunnen stellen aan hun bestaan aan de rand van de maatschappij.

De renovatie werd door van den Wouwer van dichtbij opgevolgd. Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Metropool buigt zich nu over het toewijzen van de woonsten aan dak- en thuislozen. Aan het einde van de maand zullen alle panden bewoond zijn. "In het gezin waarin ik opgegroeid ben, hadden we nooit iets te kort. Aan financiële middelen was er geen gebrek. Maar mijn vader leefde heel bescheiden, hij gaf vaak aan armen. Ik heb geleerd dat je wat je hebt niet allemaal voor jezelf moet houden. Je hoort te delen en anderen te laten meegenieten", zegt Pierre van den Wouwer.

Grootte fonds

Hoe groot het fonds was waarmee het project gefinancierd werd? "Om het gebouw aan te kopen en te verbouwen was een aanzienlijke som nodig. Hoeveel dat precies was, is niet zo belangrijk. Aanvankelijk wilden mijn familie en ik ook niet dat geweten was wie financieel achter de realisatie van dit project zat. We wilden liever bescheiden op de achtergrond blijven. Uiteindelijk zijn we er toch mee naar buiten getreden."

"Waarom? De kranten staan vol met negatieve berichten. Wanneer je positieve projecten als deze niet openbaar maakt, is negativiteit al wat rest", legt hij uit. "Ik zie anderen ook financieel projecten steunen, maar dat volstaat niet. Meer mensen zouden aan filantropie moeten doen. Dat is mijn visie."

RUAE

Lees het uitgebreide interview met Pierre van den Wouwer vandaag in de Metropooledities van Gazet van Antwerpen.

Foto Sarah Van den Elsken

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio