95 extra douaniers in strijd tegen drugs

De douane in de Antwerpse haven zet zwaar in op de strijd tegen drugs. Er worden 85 extra douaniers aangeworven, de opsporingsdienst krijgt er 10 man bij en nog eens 70 personeelsleden worden intern vrijgemaakt om mee te draaien in ploegendiensten.

jatimmermans

De plannen van de douane om voor heel het land 385 extra personeelsleden aan te werven, hebben groen licht gekregen. Daardoor kan Selor, de selectiedienst van de federale overheid, in februari starten met de zoektocht naar nieuwe douaniers. Het is de bedoeling dat ze ten laatste op 1 januari 2014 in dienst komen.

Van die nieuwe douaniers komen er 85 naar de Antwerpse haven, waar er momenteel al 300 aan de slag zijn. Voor het eerst zullen ook ambtenaren worden aangeworven voor ploegendiensten. Want de douane wil haar controles de klok rond aanbieden.

De forse uitbouw van de douanedienst verandert veel voor de Antwerpse haven. "Drugsbestrijding wordt een topprioriteit", bevestigt Noel Colpin, administrateur Douane en Accijnzen. "De douane gaat 24 uur per dag de magazijnen en containerterminals bewaken. De opsporingsdienst, die nu een handvol leden telt, krijgt er tien manschappen bij."

Vorig jaar werd in de Antwerpse haven 18 ton drugs in beslag genomen.

Bekijk hier een tv-uitzending van Omroep Brabant over Antwerpen-drugshaven:

AK

Foto Stefaan Van Hul