Procedurefout leidt niet langer tot vrijlating verdachte

De Kamer heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel van Renaat Landuyt (sp.a) dat ervoor zorgt dat fouten in het onderzoek niet automatisch leidt tot de nietigheid ervan.

jatimmermans

Dat gebeurde met 84 stemmen voor bij 48 onthoudingen. De oppositie onthield zich omdat de tekst enkel de bestaande rechtspraak van het Hof van Cassatie volgt.

Het voorstel kwam er na een aantal ophefmakende zaken zoals KB Lux en Operatie Kelk. De tekst voorziet dat onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal enkel nietig verklaard kan worden, en dus niet verder gebruikt kan worden, onder bepaalde voorwaarden.

Zo moet expliciet in de wet voorzien zijn dat de betrokken vormvoorwaarde tot nietigheid kan leiden. Ook indien de onrechtmatigheid de betrouwbaarheid van het bewijs aangetast heeft, kan het bewijs nietig verklaard worden. Tenslotte mag het gebruik van het bewijs niet in strijd zijn met het recht op een eerlijk proces.

De Kamer stemde voorts nog unaniem in met wetsontwerpen die de boekhoudkundige en fiscale beroepen enerzijds en het beroep van vastgoedmakelaar beter organiseren.

Lees ook: Rieder: "Landuyt opent de deur naar politiestaat"

Landuyt wil vrijspraken door procedurefouten beperken

Belga

Archiefbeeld Photo News

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio