Kortfilm moet jongeren attent maken op risico's van gehoorschade

Kortfilm moet jongeren attent maken op risico's van gehoorschade

Kortfilm moet jongeren attent maken op risico's van gehoorschade

Print
Essen - Om jongeren te sensibiliseren voor gehoorschade en het probleem bespreekbaar te maken, stuurt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de kortfilm Ruis naar 800 Vlaamse scholen. Ruis is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Dietrich Hectors, die na gehoorschade aandacht vroeg voor het probleem maar ook uit het leven stapte.

De minister stelde de kortfilm woensdagmorgen voor aan vierdejaars van het Sint-Bavohumaniora, in aanwezigheid van Hectors' ouders en zus, familieleden en vrienden, en hoofdrolspeler Gilles De Schryver.

Jaarlijks komen er in Vlaanderen 20.000 jongeren bij met significante gehoorschade, zo blijkt uit recente cijfers van professor Bart Vinck. 43 procent van de jongeren heeft na het uitgaan 1 tot 12 uur last van een fluittoon. 71 procent van de tieners en twintigers is zich wel bewust van de risico's, maar doet niks om gehoorschade te voorkomen. "Deze cijfers tonen de omvang van het probleem", aldus minister Schauvliege.

"Dat er sinds 1 januari 2013 geluidsnormen voor muziekactiviteiten in voege zijn, betekent niet dat er geen risico meer is. De excessen zullen verdwijnen, maar je oren beschermen blijft belangrijk."

De kortfilm is geïnspireerd op het verhaal van Dietrich Hectors, die in juli 2009 uit het leven stapte omdat hij ondraaglijk leed onder zijn tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor lawaai). In een brief op Facebook vroeg Hectors aandacht voor het probleem.

Ruis kadert in de sensibiliseringscampagne 'Help ze niet naar de tuut' en is opvraagbaar via www.helpzenietnaardebuut.be.

Foto PN:
Minister Joke Schauvliege (links) en acteur Gilles De Schrijver (midden)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio