Di Rupo: "Dotaties koninklijke familie versneld hervormd"

De dotaties van de koninklijke familie zullen sneller worden herzien dan gepland. Er komt controle op het gebruik van deze gelden door het Rekenhof. Dat zei premier Elio Di Rupo (PS) zopas in de Kamer.

Hij antwoordde daar op meerdere vragen over de stichting Fons Pereos, die koningin Fabiola heeft opgericht om successierechten op haar fortuin te ontwijken.

jdewit

Di Rupo zegde dat hij begreep dat de stappen van Fabiola "hevige emoties oproepen en dat hij die deelt".

Sinds de dood van koning Boudewijn in 1993 heeft Fabiola bijna 27 miljoen euro aan dotaties ontvangen. Voor dit jaar bedraagt die dotatie 1,44 miljoen euro. Daarnaast erfde ze volgens auteur Frédéric Deborsu indertijd 25 miljoen euro van haar overleden echtgenoot. Maar Fabiola heeft geen kinderen en dan kunnen de successierechten op haar fortuin oplopen tot 70 procent. De stichting "Fons Pereos" moet haar helpen daaraan te ontkomen. Daarnaast wil Fabiola via de stichting een deel van haar erfenis naar haar directe biologische neven en nichten laten vloeien.

Ethisch onaanvaardbaar

Di Rupo: "Het is ethisch onaanvaardbaar dat dotaties uit belastingen worden gebruikt voor doelen die het algemeen welzijn niet dienen. De koninklijke familie moet hierbij het voorbeeld geven".

De premier zei dat het akkoord over de zesde staatshervorming bepaalt dat de dotaties worden hervormd op basis van de aanbevelingen van de Senaat uit 2009. Die hervorming zou ingaan vanaf de komende koningin, maar Di Rupo wil ze nu "vroeger laten ingaan".

Rekenhof

Wat houdt die hervorming in? Het gebruik van de dotatie moet worden gecontroleerd door het Rekenhof. Nu is er geen enkele controle op de manier waarop leden van de koninklijke familie van hun dotaties gebruik maken. Zo kan men zelfs niet nagaan of de gelden die in het fonds van Fabiola worden gestopt uit de dotatie komen of niet. Dat zal veranderen.

Bovendien vond de Senaat dat ieder jaar moet worden gepubliceerd voor welk soort dingen de dotatie werd gebruikt en hoeveel geld van de dotatie niet is opgebruikt.

De volledige Kamer was verontwaardigd over de stappen van Fabiola en riep de premier op om snel werk te maken van de hervorming van de dotatie.

JDW

Foto: EPA

Lees de verklaring van koningin Fabiola over haar stichting

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER