België drie keer veroordeeld voor gebrek aan therapie voor geïnterneerden

België is vandaag drie keer veroordeeld omdat er geen therapie voor geïnterneerden is in de gevangenissen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg veroordeelde ons land tot een totale morele schadevergoeding van een kleine 32.000 euro.

jdewit

Eén van de drie geïnterneerden - een mentaal gehandicapte zedendelinquent - zit in de psychiatrische annex van de gevangenis van Leuven, maar hij verbleef eerder 15 jaar lang in de gevangenis van Merksplas. De overige twee zitten nu nog in Merksplas. Daar is geen aangepaste therapie, meent Straatsburg. "Er is te weinig personeel, de kwaliteit van de zorg is slecht, de gebouwen zijn slecht, er is overbevolking en er is geen structurele opvang buiten de gevangenissen", aldus het Hof. Er is schending van artikel 3 van het Europees Mensenrechtenverdrag, dat iedere vernederende en onmenselijke behandeling verbiedt.

Ook het recht op vrijheid (artikel 5 van het Europees Mensenrechtenverdrag) is geschonden, er is zelfs willekeurige vrijheidsberoving, omdat psychisch gestoorde mensen moeten worden opgesloten in een instelling waar hulp kan worden geboden. Dat kan in gevangenissen niet en ook buiten is er geen behandeling voor deze groep.

De drie geïnterneerden zaten in de cel voor verkrachting van en moordpoging op minderjarigen. Eerder al werd België hiervoor veroordeeld.

Meer over het probleem van de geïnterneerden in de gevangenissen leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio